Menu

Blog: Het belang van een goede back-up

Je denkt de back-up netjes geregeld te hebben, maar wist je dat de back-up door de steeds slimmer wordende ransomware toch onbruikbaar gemaakt kan worden? Wij benadrukken daarom het belang van een off-site back-up, waarbij de back-up zich buiten het netwerk en pand bevindt. Virussen worden steeds sluwer en kunnen zelfs de back-up binnen het netwerk aantasten. Deze virussen komen vrijwel altijd binnen als een gebruiker een verkeerde bijlage of link opent. Maar door te letten op bepaalde handelingen verminder je die kans aanzienlijk.

Een voorbeeld uit de praktijk

Onlangs is het systeem van een klant geïnfecteerd door een ransomware virus (crypto-virus). Hierdoor was geen enkel document meer te gebruiken. Ook de gemaakte back-up was niet meer te gebruiken. Dit systeem kon gelukkig teruggezet worden door een off-site back-up, waardoor de klant snel weer operationeel was. Een off-site back-up is een back-up die losgekoppeld is van het netwerk en zich buiten het kantoorpand bevindt. De off-site back-up is niet verbonden met het netwerk, waardoor deze onmogelijk kan worden aangetast door een virus.

Wat kunt u eraan doen?

Ransomware is een virus dat zich veelal verspreid via e-mail in de vorm van een link in een bericht of een bijlage. Je opent een link in een bericht of bijlage en uw systeem wordt vervolgens versleuteld. Na betaling, van veelal een bitcoin (actuele waarde ca. €5000 euro!), kun je pas weer bij uw bestanden. Garantie hierop heb je echter niet. Wat kunt u eraan doen zodat je geen slachtoffer wordt van ransomware?

  • Update altijd tijdig de software
  • Werk met een lokale firewall en virusscanner die up-to-date is
  • Pas op met het openen van links en bijlagen van onbekende afzenders
  • Zorg voor een back-up buiten het netwerk
  • Werk in de Cloud

Kortom: zorg dat je een back-up buiten het netwerk en pand heeft en, nog belangrijker, controleer altijd goed welke bijlagen en links u opent. Better safe than sorry! Meer informatie? Neem gerust contact met ons op via icts@rovecom.nl of telefonisch via 0528-223535.

Bekijk hier een aantal van onze referenties

Contact

Meer informatie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken

Support door Rovecom Zakelijk

Klik op onderstaande button om de computer over te laten nemen

Neem mijn computer over

Rovecom Zakelijk