Menu

Het nut van een password manager

8 december

Een password manager is jouw digitale wachtwoordenkluis. Met een password manager beheer je je wachtwoorden digitaal. Om toegang te krijgen tot de password manager hoef je maar één sterk hoofwachtwoord te onthouden en gebruik te maken van een tweede autorisatie en al je andere wachtwoorden worden versleuteld opgeslagen.

Wat is een sterk wachtwoord

Het hoofdwachtwoord dat je kiest moet veilig zijn maar tegelijkertijd moet je hem ook kunnen onthouden. Dit is tenslotte het wachtwoord dat leidt naar al jouw andere wachtwoorden. Het master-password kan het beste een combinatie zijn van drie of meer willekeurig gekozen woorden, gecombineerd met cijfers en speciale tekens. Bijvoorbeeld: Rovec0mHoogeveen_S3cur1ty!

Tip: Door bergrippen uit je eigen interessegebied te gebruiken is je masterwachtwoord beter te onthouden.

Gebruik naast een sterk wachtwoord ook altijd een tweede autorisatiemogelijkheid, bijvoorbeeld de Authenticator van Google of Microsoft. Daarmee zijn je wachtwoorden optimaal beschermd.

Wachtwoordgenerator

Het mooie van een password manager is dat je voor al jouw accounts zeer complexe wachtwoorden kunt gaan gebruiken, zonder dat je deze hoeft te onthouden. Sterke wachtwoorden bestaan uit een lange reeks volkomen willekeurig kleine letters, hoofdletters, cijfers en symbolen. Hoe langer het wachtwoord des te meer moeite criminelen moeten doen om deze te ontsleutelen. Veel password managers zijn ook voorzien van een wachtwoordgenerator. Deze generator bedenkt het wachtwoord voor jou, op basis van de door jou opgegeven criteria. Dan hoef je daar zelf niet meer over na te denken.

Voordelen van password manager

  • Een password manager is een handige offline of online tool die wachtwoorden voor jou bedenkt en opslaat.
  • Je kunt eenvoudig voor elk account een ander wachtwoord gebruiken.
  • Gebruik je een app als password manager, dan worden jouw wachtwoorden automatisch ingevuld.
  • Het grootste voordeel van een digitale kluis is dat de wachtwoorden niet meer op een stuk papier, onversleuteld op de computer of mobiele telefoon hoeven worden opgeslagen.

Op het eerste gezicht lijkt het misschien onveilig om alles op één plek te bewaren maar bij gebruik van een betrouwbare password manager zijn jouw wachtwoorden goed beschermd. Je loopt een groter risico bij het gebruiken van simpele, makkelijk te raden wachtwoorden.

Tips voor een veilig wachtwoord

  • Inkoppertje, maar gebruik geen simpele wachtwoorden of wachtwoorden die voor de hand liggen. Die zullen door hackers snel geraden worden. Welkom123 is echt niet meer van deze tijd.
  • Gebruik voor ieder account een ander wachtwoord.
  • Wist je dat een ‘smiley’ oftewel een dubbelepunt met aansluitend een haakje toegestaan is als wachtwoord. Iconen en emoticons worden tegenwoordig gebruikt als bijzondere leestekens in een wachtwoord.
  • Zet een reminder in je agenda om je wachtwoorden met regelmaat te wijzigen.
  • Gebruik een password manager of je digitale sleutelhanger om ingewikkelde wachtwoorden te onthouden.

Wil je meer weten over een password manager? Bijvoorbeeld welke password manager wij zouden aanbevelen? Laat het ons weten! Wij helpen je graag verder.

Neem contact met ons op
Deel deze pagina

Bekijk hier een aantal van onze referenties

Contact

Meer informatie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken

Support door Tradle

Klik op onderstaande button om de computer over te laten nemen

Neem mijn computer over

Tradle B.V.