Menu

IT-security voor mkb

26 oktober

Cybercriminaliteit is een van de snelst groeiende soorten van criminaliteit op dit moment en we hebben de piek voorlopig nog niet bereikt. Zeker in een tijd waarin veel wordt thuisgewerkt en we kwetsbaarder zijn dan ooit. Dat blijkt wel uit het feit dat er na een upgrade van onze firewall, binnen 24 uur, meerdere pogingen zijn gedaan virtueel bij ons binnen te komen. Gelukkig hebben wij onze beveiliging op orde. Je wilt niet weten wat er was gebeurd als het de cybercriminelen was gelukt binnen te komen. Goed beveiligde IT-infrastructuur is daarom van groot belang voor jouw organisatie.

Groot risico

Ondanks dat IT-beveiliging essentieel is, heeft het mkb dit nog niet altijd op orde. Virusscanners, goede firewalls, spamfilters en back-ups ontbreken vaak. Ook wordt het hebben van een wachtwoordbeleid onderschat. Hierdoor loop je als bedrijf onbewust toch een groot risico.

Beveiligen in driehoeksverhouding.

Beveiligen werkt altijd in een driehoeksverhouding. De driehoeksverhouding bestaat uit functionaliteit, bruikbaarheid en veiligheid. Het is altijd de kunst een goede verhouding te vinden tussen deze drie elementen. Stel je voor: uit veiligheidsoverweging wordt bepaald dat alle servers geen toegang tot het internet meer hebben. Dit is natuurlijk heel veilig, maar het beperkt wel je functionaliteit en daarbij dus ook de bruikbaarheid. In dit voorbeeld klopt de driehoeksverhouding niet meer, waarbij dus geldt dat op alle drie de fronten de seinen op groen moeten staan.

Wees je bewust van gevaren

Internetcriminelen zijn sluw en proberen geld of vertrouwelijke gegevens te bemachtigen. Daarom is het ook belangrijk dat niet alleen jij je bewust bent van de gevaren, maar ook al jouw medewerkers. Deze bewustwording creëer je door een goed IT-/privacybeleid te maken. Denk bijvoorbeeld aan een usb-stickbeleid. Stel: er komt iemand met kwade bedoelingen op bezoek en doet zich voor als klant. Tijdens het gesprek laat de ‘klant’ ongemerkt een usb-stick achter. De usb-stick wordt later gevonden, maar er is niet bekend wat erop staat. Een onschuldige medewerker opent het bestand dat erop staat en het virus is binnengehaald. Een goed beleid over hoe om te gaan met het gebruik van usb-sticks voorkomt deze situatie.

Zijn jouw systemen veilig?

Is jouw IT-infrastructuur goed beveiligd? Neem gerust contact met ons op. Dan kijken we samen hoe veilig jouw systemen zijn en of er nog winst te behalen valt.

Deel deze pagina

Bekijk hier een aantal van onze referenties

Contact

Meer informatie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken

Support door Tradle

Klik op onderstaande button om de computer over te laten nemen

Neem mijn computer over

Tradle B.V.