Menu

Schaduw-IT: Weet jij welke applicaties je medewerkers gebruiken?

19 april

Je medewerker vindt voor het uitvoeren van zijn werk een bepaalde technologie handig: een app, clouddienst of een specifieke tool. Echter gebruikt hij dit zonder overleg met de IT-afdeling. Dit is schaduw-IT: onbekend bij je IT-beheer, zonder goedkeuring. Gezien de IT-beheerder geen zicht heeft op schaduw-IT, kan dit leiden tot serieuze beveiligingsrisico’s voor je organisatie. Lees meer in ons artikel over schaduw-IT en hoe je grip krijgt op dit groeiend fenomeen.

Wat is schaduw IT?

De naam zegt het al: schaduw-IT vindt plaats in de schaduw van de IT-afdeling. Schaduw-IT verwijst naar IT-systemen, software of -services buiten de officiële IT-structuur om, zonder toestemming of betrokkenheid van de IT-afdeling. Denk aan gratis productiviteitstools of opslagdiensten – zoals Dropbox – waarin je collega’s werken, zonder dat de IT-beheerder hier vanaf weet. Dit kan ontstaan doordat medewerkers zich beperkt voelen en dus op zoek gaan naar alternatieve oplossingen om het werk makkelijk te maken.

Er kleven serieuze risico’s aan

Op het eerste gezicht lijkt schaduw-IT misschien geen probleem, gezien het kan zorgen voor meer flexibiliteit en productiviteit. Toch kan het serieuze gevolgen hebben, omdat schaduw-IT mogelijk niet voldoet aan de veiligheidsnormen van je organisatie. Schaduw-IT wordt immers niet beheerd of gecontroleerd door IT-professionals. Hierdoor wordt het voor de IT-beheerder moeilijk te bepalen hoe en welke bedrijfsinformatie wordt gedeeld, gebruikt en beveiligd.

Grip

Om de onzichtbare risico’s van schaduw-IT te tackelen geven wij een aantal tips. Zo is het verstandig om proactief medewerkers te betrekken bij het beleid voor IT-gebruik en ze te attenderen op de risico’s. Een andere tip: luister! Wat zijn de behoeftes van je medewerkers? Kijk mee en bied veilige  oplossingen die aansluiten op de wensen van je medewerkers en die voldoen aan de IT-beleidsregels en -standaarden van je organisatie.

Gouden tip: Microsoft Defender for Cloud Apps

Naast het bovengenoemde, creëer je ook grip op schaduw-IT door middel van Microsoft Defender for Cloud Apps. Dit biedt een helpende hand bij het identificeren, evalueren en beveiligen van schaduw-IT. Een opsomming waarom dit een effectieve oplossing kan zijn:

  • Zichtbaarheid: Met Microsoft Defender for Cloud Apps heb je in één oogopslag inzicht in de meest ongebruikelijke activiteiten. Je hebt namelijk een overzicht van alle cloudservices die door medewerkers worden gebruikt, waaronder niet-geautoriseerde services. Zo ben je als organisatie in staat om potentiële beveiligingsrisico’s en compliance problemen op te sporen.
  • Beleidsregels: Met Microsoft Defender for Cloud Apps creëer je meer grip doordat je zelf beleidsregels instelt. Zo stel je in dat niet-geautoriseerde cloudservices van medewerkers worden geblokkeerd of worden beperkt tijdens het werk. Op deze wijze beheer en verminder je de risico’s van schaduw-IT.
  • Beveiliging: Ook biedt Microsoft Defender for Cloud Apps geavanceerde beveiligingsfuncties, zoals het detecteren en voorkomen van bedreigingen, beschermen van gegevens en controle van toegang tot cloudservices. Deze functies worden gebruikt om de beveiliging te verbeteren en te beschermen tegen cyberaanvallen op geautoriseerde cloudservices.
  • Integratie: Tot slot kan Microsoft Defender for Cloud Apps geïntegreerd worden met andere Microsoft-services, zoals Azure Active Directory en Microsoft 365. Dit biedt een volledig overzicht van je IT-omgeving, ook om de beveiliging en compliance van cloudservices te verbeteren.

Samengevat is schaduw-IT een groeiend fenomeen. Microsoft Defender for Cloud Apps kan voor organisaties een meer geïntegreerde, veilige en beheersbare cloudomgeving bieden, waardoor de risico’s van schaduw-IT worden verminderd. Benieuwd of dit past bij jouw organisatie? Bij een Microsoft 365 Business Premium-abonnement probeer je dit gratis uit. Zo kun je kijken wat er binnen de organisatie gebeurt. Heb je vragen? Neem gerust contact op. Wij kijken met je mee.

 

 

 

Deel deze pagina

Bekijk hier een aantal van onze referenties

Contact

Meer informatie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken

Support door Tradle

Klik op onderstaande button om de computer over te laten nemen

Neem mijn computer over

Tradle B.V.