Menu

Vijf tips tegen cybercrime

11 juli

De kranten staan er vol mee: Cybercrime! Dagelijks worden bedrijven slachtoffer van internetcriminelen die gegevens stelen van je bedrijf. Niks is zo erg als één klik op de verkeerde bijlage/link en vervolgens is je hele netwerk geïnfecteerd en geen bestand meer benaderbaar. In dit blog beschrijven wij vijf praktische tips om je hier tegen te weren.

Tip 1: back-up

Mocht je onverhoopt een fout hebben gemaakt dan is je laatste redmiddel een goed werkende back-up. Stel je de volgende situatie voor: je klikt per ongeluk op de verkeerde bijlage in een e-mail en het gehele systeem is versleuteld (geëncrypt). Alle bestanden op de server waar je bij kan zijn versleuteld en er is geen bestand meer te openen! Het enige wat verschijnt is een popup dat je moet betalen in bitcoins om de bestanden te ontsleutelen. In een verschrikkelijke situatie als deze kun je alleen nog beroep doen op je back-up! Vergis je niet: deze situatie komen vaker voor dan verwacht.

Een ezelsbruggetje om je back-up goed in te regelen is om gebruik te maken van de zogenaamde 3-2-1 regel van VEEAM. De “3” staat voor 3 kopieën van je back-up. De “2” staat voor 2 locaties dus bijvoorbeeld 1 op een netwerkschijf en 1 in de cloud. De “1” staat voor 1 buiten het pand dus bijvoorbeeld in een cloudomgeving. Door gebruik te maken van deze 3-2-1 regel zorg je er voor dat er altijd een back-up aanwezig is op meerdere locaties.

Tip 2: firewall

Een firewall is een ‘security device’ waarop je poorten open en dicht kan zetten. Je geeft aan welke internetprotocollen wel en niet door de firewall heen mogen. Neem bijvoorbeeld poort 25 die gebruikt wordt voor e-mailverkeer. Als je deze poort sluit is het niet mogelijk om e-mail te ontvangen op de e-mailserver in je netwerk. Het hebben van een firewall is dus niet genoeg! De inrichting van een firewall is belangrijker en laat dit dan ook altijd doen door een IT-specialist.

Tip 3: wachtwoorden

Al die websites met allemaal verschillende wachtwoorden, je wordt er gek van! Dat is wat wij vaak horen als het om wachtwoorden gaat. Maar goede wachtwoorden zijn zeer belangrijk! Enkele tips om gebruik te maken van goede wachtwoorden:

  • Hoe meer tekens, hoe veiliger!
  • Wissel cijfers, hoofdletters en speciale tekens af.
  • Maak gebruik van een wachtzin, zoals Ikheb5Computers!
  • Gebruik geen persoonlijke informatie zoals geboortedata, namen en adressen.

Naast bovenstaande tips adviseren wij nooit om gebruik te maken van wachtwoordmanagers. Met enkele eenvoudige handelingen is het mogelijk alle wachtwoorden uit bijvoorbeeld Google Chrome te lezen. Daarnaast is een wachtwoord één maar gebruik bijvoorbeeld two-factor-authentication als extra beveiligingslaag om in te loggen. Mocht iemand je wachtwoord achterhalen dan heeft diegene ook je telefoon nodig om in te loggen.

Tip 4: beveiligingssoftware en updates

Een extra hulpmiddel om geen slachtoffer van CyberCrime is beveiligingssoftware. Let wel op dat beveiligingssoftware geen garantie biedt tegen virussen. Het is tenslotte een hulpmiddel. Enkele tips om software en updates te gebruiken als hulpmiddel tegen CyberCrime:

  • Maak gebruik van antivirussoftware en update deze automatisch zodat de recentste virussen zijn bijgewerkt.
  • Gebruik een adblocker.
  • Gebruik Windows Firewall.
  • Laat mailverkeer lopen via een antispamfilter.
  • Voer altijd alle updates uit op zowel werkstations & servers als smartphones.

Tip 5: bewustzijn

De belangrijkste tip is: bewustzijn! Wees ervan bewust dat er internetcriminelen je bedrijfsproces willen platleggen en data willen stelen. De verantwoordelijkheid van de daadwerkelijke ‘click’ ligt bij de uiteindelijke gebruiker dus wees vooral voorzichtig en vertrouw je het niet? Vraag je collega’s of bel je IT-leverancier om dit te beoordelen.

Meer tips over CyberCrime?

Meer informatie over CyberCrime? Neem gerust contact met ons op om te kijken of jouw bedrijf goed beschermd is tegen CyberCrime.

Deel deze pagina

Bekijk hier een aantal van onze referenties

Contact

Meer informatie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken

Support door Tradle

Klik op onderstaande button om de computer over te laten nemen

Neem mijn computer over

Tradle B.V.