Menu

Hoe herken je online fraude?

6 oktober

Het lijkt erop dat de ‘offline criminelen’ massaal overstappen op de online mogelijkheden. De stijging van online fraude is groot. Niet alleen consumenten, maar ook bedrijven hebben steeds meer te maken met fraude door cybercriminaliteit. Veel mensen zijn er op de een of andere manier wel mee in aanraking geweest. Pop-ups op websitepagina’s doen je geloven dat je grote geldbedragen hebt gewonnen en e-mails bevatten links met virussen of spookfacturen. Maar wat is online fraude nou precies en welke vormen zijn er?

De wereld van cybercriminaliteit

Online fraude is oplichting via het internet en kan in korte tijd een groot aantal slachtoffers maken. Het doel is om geld en informatie afhandig te maken. De ontwikkeling van online fraude staat net als de cijfers van cybercriminaliteit niet stil. Cyberaanvallen worden steeds geavanceerder. Daarom is het belangrijk dat je data goed blijft beschermen. Maar waar bescherm je je data precies tegen? Hieronder een aantal voorbeelden.

 • Phishing
  Bij phishing worden gebruikers via alarmerende e-mails naar een kopie van een echte website gelokt. De gebruikers vullen – nietsvermoedend – hun gegevens in, waardoor cybercriminelen informatie bemachtigen.
 • Hacken
  Bij hacken probeert iemand binnen te dringen in andermans computer. Hierbij probeert de hacker geld of informatie te bemachtigen of zelfs gewoon voor het ‘plezier’ van de uitdaging binnen te komen.
 • Spyware
  Computerprogramma’s die informatie vergaren over een computergebruiker noemen we spyware. Het programma stuurt de ingewonnen informatie door naar een externe partij. Het doel van spyware is meestal om geld te verdienen.
 • Ransomware
  Ransomware is malware die een computer en/of gegevens die erop staan blokkeert. Daarna wordt de gebruiker om geld gevraagd om de computer weer te deblokkeren middels een tegen betaling verstrekte code.
 • Spoofing
  Spoofing is het vervalsen van kernmerken met als doel tijdelijk een valse identiteit aan te nemen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om e-mail, website, IP-adres of telefoonnummer.
 • DoS/DDoS
  Denial-of-service-aanvallen of Distributed-denial-of-service-aanvallen zijn pogingen om een computer, computernetwerk of dienst niet of moeilijker bereikbaar te maken voor de gebruiker. Het doel van een (D)Dos aanvallen is verschillend. Soms zijn het kwajongens die puur het systeem stil willen leggen. Maar het kan ook een opzet zijn voor bijvoorbeeld phishing.
 • CEO Fraude / Whaling
  CEO-fraude of whaling is een vorm van fraude of oplichting waarbij er wordt geprobeerd om mensen geld te laten overmaken naar de bankrekening van de oplichter die zich voordoet als CEO of andere hooggeplaatste functie van een bedrijf.

Is jouw bedrijf goed beschermd tegen online fraude?

Lees in de volgende blog wat je kunt doen om je te beschermen tegen online fraude en cybercrime. Wil je nu al meer informatie? Neem gerust contact met ons op om te kijken of jouw bedrijf goed beschermd is.

De maand oktober is European Cyber Security Month (ecsm). Daarom posten wij in de maand oktober maar liefst 4 blogs die in relatie staan tot cybercriminaliteit. Nieuwsgierig? Houd onze website en socialmediakanalen in de gaten.

Deel deze pagina

Bekijk hier een aantal van onze referenties

Contact

Meer informatie? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken

Support door Tradle

Klik op onderstaande button om de computer over te laten nemen

Neem mijn computer over

Tradle B.V.